Optimizare SEO a paginilor – ghid complet 2021

Rezumat

Modul în care pagina este optimizată poate avea un impact enorm asupra traficului organic de pe Google sau alte motoare de căutare.

Ce factori sunt importanți pentru optimizarea SEO a paginilor?

Optimizarea SEO a paginilor are rolul de a comunica motoarelor de căutare despre ce este pagina ta. Cei mai importanți factori care influențează poziționarea în Google sunt:

Conținutul Paginii

Conținutul paginii este factorul principal care determină poziționare în Google. Este foarte important ca conținutul să fie potrivit pentru oamenii care caută dar și pentru Google sau alte motoare de căutare. De asta este important să creăm conținut de calitate. Ce este un conținut bun? Un conținut de calitate trebuie să îndeplinească două condiții: trebuie să răspundă la întrebările oamenilor și trebuie să fie click-abil.

Conținutul trebuie să ajute oamenii:

La fel ca la orice piață, informațiile sunt afectate de cerere și ofertă. Cel mai bun conținut este cel care care ajută un număr cât mai mare de oameni.

Conținutul de calitate trebuie să fie unic, iar subiectul trebuie să fie abordat din toate punctele de vedere și cât mai în detaliu.

Dintr-o perspectiva optimizării SEO, nu există nici o diferență între cel mai bun și cel mai rău conținut de pe Internet, dacă nu este click-abil. Dacă pe alte website-uri nu există link-uri care să ducă către website-ul tău, sau link-uri de pe website-ul tău către o anumită pagină, este foarte puțin probabil ca Google să poziționeze pagina respectivă în primele rezultate. Aceste proces se mai numește „link building”. Din păcate, acest lucru mai important decât ai putea crede.

De fapt, chiar Google spune asta în pagina „Cum funcționează algoritmul de căutare

Optimizarea titlului

Titlul este al doilea cel mai important factor optimizare SEO care influențează poziționarea în motoarele de căutare, după conținut.

Titlul fiecărei pagini este indicat cu codul HTML:

<meta property="og:title" content="Aici este titlul paginii web" />

Pare prea complicat?, de fapt nu este. Dacă website-ul tău este construit pe o platformă ca WordPress, găsești foarte multe plugin-uri care te ajută să adaugi titlul meta extrem de simplu. Eu recomand Yoast.

Acesta este un factor important care ajută motoarele de căutare să înțeleagă care este subiectul paginii. Nu mai puțin important este și faptul că titlurile sunt primul lucru pe care îl văd oamenii atunci când caută pe Google.

URL

Trebui să te asiguri că URL-ul este cât mai scurt, reflectă categoria paginii, produsului (dacă este cazul) și cuvintele cheie din pagină.

Exemplu bun de structură a URL-ului:

  • http://www.example.org/cursuri/ghid-optimizare-seo/

Acest URL arată în mod clar ierarhia informațiilor de pe pagină (cursuri, după este menționată însăși denumirea cursului). Structura respectivă este utilizată pentru a determina relevanța unei anumite pagini web de către motoarele de căutare. Datorită ierarhiei, Google poate deduce că pagina probabil nu se referă la cursuri, în general, dar mai degrabă la un curs specific. Acest lucru îl face un candidat ideal pentru rezultatele căutării legate de cursuri de optimizare SEO.

Exemplu negativ de structură a URL-ului:

  • http://www.imdb.com/title/tt0468569

Spre deosebire de primul exemplu, acest URL nu reflectă ierarhia informațiilor de pe website. Motoarele de căutare pot vedea că pagina dată se referă la titluri (/title/) și se află în domeniul IMDB, dar nu poate determina despre ce este vorba în pagină. Trimiterea la „tt0468569” nu arată în mod direct nimic despre subiectul paginii. Acest lucru înseamnă că informațiile furnizate de URL au o valoare nulă pentru motoarele de căutare.

Structura URL-ul este importantă, deoarece ajută motoarele de căutare să înțeleagă relevanța paginii. De asemenea, este util atunci când vrei să creezi backlink-uri, deoarece oamenii tind să dea click pe URL-ul care are inclus cuvintele cheie.

Descrierea paginii

Descrierea Meta apare ca un fragment scurt atunci când Google afișează pagina în rezultate. Aceasta trebuie să ofere cele mai importante detalii despre conținutul paginii. Dacă folosești WordPress, descrierea meta poate fi ușor introdusă prin folosirea unui plugin ca Yoast.

Dacă adăugați o descriere meta mai lungă de 160 de caractere, Google va arăta doar o parte din aceasta. Este important ca în descrierea meta să fie introduse și cuvinte cheie.

Cum arată o pagină optimizată ideal pentru SEO?

O pagină optimizată pentru SEO trebuie să conțină:

  • Trebuie să fie relevantă pentru termenii de căutare (este ideal dacă se axează pe un singur subiect, serviciu, produs)
    • Include subiectul în titlu
    • Include subiectul în URL
    • Include subiectul în textul alt al imaginilor
    • Specifică subiectul de câteva ori în toată pagina
  • Livrează conținut unic și de calitate pe un anumit subiect
  • Conține link-uri către pagini ierarhic superioare (ex: categoria)
  • Conține link-uri către pagina principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *