Alegerea freelancer-ului sau companiei potrivite de marketing digital este o sarcină descurajatoare pentru majoritatea proprietarilor de afaceri al căror timp este deja foarte limitat. Aceștia au nevoie de un partener digital de încredere și competent pentru a gestiona prezența online a companiilor pe care le administrează.
Creșterea numărului de agenții digitale în ultimii ani a făcut ca alegerea a uneia să fie o sarcină dificilă.
Alegerea unei agenții media este extrem de importantă. O alegere greșită vă poate epuiza rapid bugetul și poate afecta negativ brand-ul. În calitate de freelancer web designer, pentru anumite proiecte trebuie să lucrez cu agenții digitale. Mai jos descriu strategia mea pentru identificarea unei agentie de marketing digital.
Luați în considerare bugetul și scopul
Primul pas în acest proces este înțelegerea problemei pe care o aveți. Cu cât puteți descrie mai bine scopul colaborării cu o agenție media în ceea ce privește crearea unui site web, optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), publicitatea online, design grafic, cu atât mai va fi mai ușor să identificați punctele cheie care vă vor ajuta să faceți alegerea potrivită.
De asemenea, ar trebui să aveți deja în minte un buget pe care sunteți dispus să-l investiți. În acest domeniu nu există prețuiri standard, stabile. Pentru același serviciu, veți primi oferte cu costuri foarte diferite de la o agenție la alta. Agențiile în general lucrează cu o marjă largă de bugete, cu rezultate diferite, bineînțeles.
Transparență deplină
Lipsa de transparență este o linie roșie. Revizuiți website-ul unei agenții și, dacă nu vedeți o adresă, portofoliu și o listă de clienți, atunci este posibil ca această agenție să nu merite timpul dvs.
Dacă o agenție arată ca și ar ascunde ceva, atunci probabil că chiar ascunde ceva. E atât de simplu. De exemplu, există multe agenții care vor cere prețuri foarte mari, însă munca va fi făcute de oameni din India sau Africa pentru prețuri foarte mici.
Unul din clienții mei a avut o asemenea experiență. A lucrat cu o agenție pentru crearea website-ului companiei sale, care a costat câteva mii de euro. Deoarece nu a fost mulțumit de rezultate, am avut o discuție și am decis să refacem totul de la zero. În codul website-ului creat de agenția respectivă, era inclusă adresa URL a unui freelancer web designer din India. Astfel am aflat că freelancer-ul respectiv a creat website-ul cu doar 300$.
De fapt, mai mulți din clienții mei au renunțat să lucreze cu agenții din cauza lipsei de transparență. Transparența deplină ar trebui să fie primul criteriu atunci când alegeți o agenție digitală potrivită pentru afacerea dvs.
Credibilitatea este importantă
Solicitați referințe de la clienți precedenți cu care să puteți discuta personal. Toate agențiile au avut proiecte care nu au mers atât de bine, este firesc, însă este foarte important să analizați modul în care au fost gestionate problemele respective. Sunt de acord că acest proces de verificare poate fi inconfortabil, însă dacă este făcut cum trebuie, vă poate salva foarte mulți bani și timp.
În cele din urmă ar trebuie să mai răspundeți la câteva întrebări. Are agenția un website decent? Este website-ul agenției în topul rezultatelor pe Google? Sunt paginile sale de social media întreținute în mod corespunzător și cu conținut de calitate?
Experiența din industrie poate fi înșelătoare
Din experiență știu că clienții pot căuta să lucreze cu cineva care are experiență în domeniul lui de business. Nu am să explic aici de ce nu este corect, poate în alt articol, însă nu este corectă această întrebare. Decât să analizați acest aspect, mai util este să vedeți ce rezultate în piață au obținut clienții agenției respective.
Procesul de a vinde este același, indiferent de domeniu.
Luați în considerare partea tehnică
Din experiență știu că tehnologiile folosite de majoritatea agențiilor web din R. Moldova sunt depășite.
Am analizat website-urile tuturor agențiilor din Moldova, și cu greu găsești unul decent din punct de vedere tehnic. Folosirea template-urilor WordPress este o practică comună, ceea ce rezultă că website-ul dumneavoastră poate arăta ca alte câteva sute din lume. O altă problemă este tema de WordPress folosită.
Din miile de teme pentru WordPress, sunt doar câteva cu adevărat bune, și doar 2 agenții din Moldova le folosesc, restul folosesc teme cu un cod necalitativ, care fac website-urile lente și nepregătite pentru SEO.
Analizați comportamentul
Chiar dacă în majoritatea cazurilor un website este un instrument de business, este foarte important să aveți o relație bună cu cei care lucrează la el. Astfel fiecare are ceva de câștigat.
Din punctul meu de vedere, cei mai importanți factori în alegerea unui partener de marketing digital sunt 1) pot ei să facă treaba, și 2) îți place să lucrezi cu ei? În cele din urmă, asta e tot ce contează.