Cum au stricat internetul “specialiștii” SEO

Între 1998 și 2003, procesul de a căuta ceva pe Google era magic ?. Îmi amintesc că căutând “cuptoare cu microunde” pe Google, am dat peste un videoclip cu un fizician care explica ce sunt microundele, cu menționarea unui postulat din fizică.

Astăzi, dacă cauți ceva tehnic, specific, academic sau general, vei găsi aproape întotdeauna ceea ce te interesează. Cel mai bun sistem de indexare a informației a fost rafinat până la ceea ce este astăzi. Google a evoluat atât de mult, încât acum este omniprezent în lumea noastră.

Astfel a apărut o profesie nouă, încurajată de companii comerciale care au văzut potențial în online, acești oameni numind-se “SEOs” sau “specialiști SEO“.

Specialiștii care optimizează din punct de vedere tehnic website-urile pentru Google sunt trecuți cu vederea în acest domeniu deoarece ei nu au un impact atât de mare. În general, aceștia fac website-urile mai rapide, accesibile, sigure, etc.

“Black hat” SEOs sunt cei care au un impact mai mare, însă metodele lor nu sunt tocmai curate. Aceștia încalcă regulile impuse de Google sau de bunul simț și utilizează metode ca crearea de backlink-uri pe website-uri pe care tot ei le sparg. Însă adevărații “criminali” ai internetului sunt “white hat” SEOs, care se presupune că sunt băieții buni, însă de fapt aceștia sunt lupi îmbrăcați în blană de oaie.

Aceștia din urmă au o tactică simplă: întrec competiția prin acumularea de “autoritate” în domeniul lor. Merg în spatele unui steag al legitimității și al rigurozității, și ca un regim totalitar, cred că scopul final scuză mijloacele. Detaliez mai jos câteva din tacticile lor:

Rescriu istoria

Dacă vezi un articol vechi publicat recent pe un website, află că chiar asta este, un articol vechi, republicat. Specialiștii SEO “optimizează” articolele vechi pentru a fi cât mai comerciale, plus că Google tinde să arate mai des în căutări articole recente.

Șterg trecutul

Aceasta este o tactică practicată de website-urile mari și cu vechime. Decât să arhiveze conținutul vechi, multe website-uri pur și simplu îl șterg de pe serverele lor, înserând un cod 401, specific pentru conținutul șters. Scopul este să facă motoarele de căutare să arate articole recente, de interes. Rezultatul este un internet fără memorie instituțională sau responsabilitate.

Regizează prezentul

Este aproape imposibil să găsești astăzi o publicație de știri modernă care să nu aibă un om care se ocupă de tot ce publică publicația respectivă. Problema este că jurnaliștii se simt presați să scrie despre subiecte în care nu cred sau într-un anumit fel. Cele mai bune practici pentru SEO, sau cum s-ar spune “SEO best practices” sunt o adevărată propagandă.

Crează iluzia de liber arbitru

O singură publicație media poate deține alte zeci sau sute de website-uri din diferite domenii, acestea împreună acaparând piața acumulând milioane de vizite anual. Dacă cauți de exemplu “best smartphone” pe Google, cel mai probabil vei da peste publicații ca TechRadarAndroid CentralT3Tom’s GuideAnandtechiMore sau Top Ten Reviews. Nu contează pe care vrei să crezi, toate aceste publicații sunt deținute de aceeași companie.

Conținutul nu este mai bun

Printre specialiștii SEO o să auzi că se discută des despre cum totul este despre conținut. Însă în goana de a crea pagini cu cât mai multe detalii, s-a ajuns la pagini pe care trebuie să citești 75% din conținut pentru a găsi ceea ce îți trebuie. Totul pentru că motoarele de căutare apreciază paginile cu cât mai mult text, făcând des abstracție de la calitate.

###

SEO este un joc în care fiecare câștigător are de pierdut. Pierdem cu toții când găsim pe Google articole despre pământul plat, fake news sau manipulări politice. Mai demult, era mai simplu să găsești articole de calitate, argumentate logic. După, cineva a “optimizat” internetul.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on facebook

Vrei să lucrezi cu mine?